söndag 24 juli 2011

Räntekonto, en enkel passiv inkomst

Ett räntekonto är en enkel form av passiv inkomst. Du får ränta utbetalt årligen på en insatt summa utan ytterligare insatser. Året efter ger det dig en ränta på ditt grundkapital samt 70 % på räntan som du fick året innan då skattesatsen på inkomst av kapital är på 30% i skrivande stund.

(Har du lån och utgiftsräntor så kan du även kvitta det mot din intäktsränta i deklarationen. Då får du tillbaka pengar för erlagd skatt men du får vänta till i alla fall juni året efter om du inte ansöker om jämkning hos Skatteverket.)

Många använder räntekonton för pengar som de vet att de kommer att behöva inom en nära framtid alternativt till pengar som de kanske behöver inom en snar framtid vilket då kan betecknas som en buffert eller en kriskassa. Till detta ändamål passar ett räntekonto utmärkt men låt oss räkna lite på hur det beter sig som en passiv inkomst.

Hittar du ett sparkonto med en ränta på 4 % och har 50 000 kr att sätta in så har du, om du inte rör pengarna:

51 400 kr efter 1 år
65 902 kr efter 10 år
99 724 kr efter 25 år

Det tar alltså lite mer än 25 år att dubblera dina pengar (om vi inte tar hänsyn till den penningvärdeminskande inflationen). Räntekonto passar som jag skrev tidigare till att ha pengar som du vet eller som du kanske kommer behöva inom en snar framtid och då ska du helst ha en ränta över 2% för att pengarna inte ska tappa i värde på grund av inflationen. Det fungerar även utmärkt att ha sina pengar på ett räntekonto som en säker investering eller fram tills du bestämt dig för en annan investering som du vill göra.

Viktigt att tänka på vid val av räntekonto är:
-Ränta, du vill ju ha en så hög ränta som möjligt

-Bindningstid, du kan få en högre ränta hos en del aktörer om du binder dig att inte röra pengarna under en viss tid och du får gör en bedömning av hur länge du kan klara dig utan pengarna.

-Insättningsgaranti, om räntekontot har insättningsgaranti så är dina pengar säkra även om aktören går i konkurs. Det finns ett maximalt belopp som garantin täcker och den är i skrivande stund på 500 000 kr. (Har du mer pengar så ska du ha fler än ett räntekonto för att dina pengar ska vara säkra).

-Fria uttag, en del aktörer tar betalt för att du ska göra uttag alternativt fler än ett uttag per år. Det gäller att ha bra koll på att du verkligen inte kommer behöva pengarna då sådana utgifter kan "äta upp" en stor del av räntan om du måste göra flera uttag under ett år.

-Sparkrav, en del aktörer har krav på minsta insättning och/eller högsta summa som du får ha på ditt konto.

Check Page Rank of your Web site pages instantly:

This page rank checking tool is powered by Page Rank Checker service