måndag 22 augusti 2011

Är en hemsida en passiv inkomst?

Att göra en hemsida brukar beskrivas som ett bra sätt att skapa en passiv inkomst. Tanken är att göra en hemsida och som du senare placerar reklam på genom t.ex. Google Adsense. Detta räcker tyvärr ofta inte för att det ska räknas som en passiv inkomst.

En passiv inkomst ska endast kräva en arbetsinsats och för att få fler besökare till din hemsida (och öka chansen till inkomster genom annonser). Är du inte riktigt duktig eller har rikligt med tur (eller en kombination av båda) så krävs det att du går tillbaka, förändrar, följer upp m.m.

Hemsidor har en förmåga att bli semi-passiva inkomster istället för passiva inkomster dvs. att du går tillbaka och fixar med din hemsida efter första publiceringen. För att få en hemsida att bli passiv så är det viktigt att lägga tankeverksamhet och tid på efterforskningar innan du börjar. Det ökar chansen för att lyckas med att få en bra hemsida som fungerar som en passiv inkomst på t.ex. 24 timmars effektivt arbete.

Själv har jag tyvärr agerat snabbt på idéer utan att lägga tid på efterforskningar och tankeverksamhet vilket har gett mediokra resultat. För mycket tidsåtgång, fel innehåll och för få besökare. Fördelen är att de fungerar bra som exempel och jag tänkte gå igenom några få.

Tanken bakom denna hemsida var att då jag ändå ritade egna bilder till vissa inlägg så kunde andra ha nytta av bilderna. Det skulle inte kräva något direkt extra arbete att lägga ut bilderna på en egen sida och så tänkte jag hålla på tills den var full (tills jag inte har plats för fler bilder) samtidigt som jag har olika typer av reklam som ska kunna ge mig en inkomst.

Bara en arbetsinsats men den är inte så liten och särskilt inte i jämförelse med antalet besökare/dag. Det stora felet med denna sida är främst att det ofta krävs en hel del text för att komma högt i sökmotorerna samt att konkurrensen är ganska hård.

Jag kan alltid hoppas på fler inlänkar och besökare genom andras sidor men samtidigt är inte bilderna av högsta kvalitet. Det bästa för min del är att jag ibland hittar färdiga bilder till mina inlägg som jag gjort tidigare. Jag kastade ihop sidan på en snabb idé och har fått gå tillbaka och ändra mycket då jag inte tänkte till från början.

hemsida passiv inkomst
Bild på en hemsida från Gratis Bilder


Var en lite bättre idé dvs. att jag kunde skriva mer textmassa och tanken var att ha en sida som tar upp värdering av flera olika föremål. Felet här var att trots att jag själv har ett intresse av detta så har jag inte värderingskunskaperna som krävs och får därför länka till andra sidor för själva värderingen. Länkarna ökar värdet på sidorna som mina främsta konkurrenter inom samma sökord har vilket gör att det blir svårt att ta sig förbi sidorna i sökmotorerna. Länkarna kan även bli inaktuella vilket gör att jag måste kolla så att de fungerar med jämna mellanrum vilket gör att den inte klarar reglerna för en passiv inkomst.

För att få din hemsida att bli en passiv inkomst så krävs det att du skriver en tidlös text dvs. att den är lika aktuell om t.ex. 5 år som den är idag som t.ex. instruktioner för svampplockning (eller bilder som Gratis Bilder). För att den ska komma högt bland sökmotorer och/eller få inlänkar från andra hemsidor så krävs en insats för att marknadsföra sin hemsida och då förhoppningsvis på ett så bra sätt att den håller sig på topp. Detta gör det ganska svårt att göra en hemsida som räknas som en passiv inkomst men det går även om den kanske dör ut om ett par år om du inte uppdaterar den alls efter lanseringen.

För att ge ett exempel på en hemsida som en passiv inkomst slängde jag ihop ännu en sida som heter Gratis länk till din hemsida.
Gratis länk till din hemsida är ett exempel på en hemsida som skapats med en arbetsinsats och som jag inte borde gå tillbaka till för att göra något med. Naturligtvis så kommer jag att göra mer med den om aktiviteten på sidan skulle öka men då den är så enkel så har jag inga större förhoppningar. Arbetet som jag har kvar är att marknadsföra sidan men det gör jag endast genom bloggknappar och banners på några av mina övriga sidor då den egentligen bara ska fungera som ett exempel. 

Idén är att genom att andra sidor länkar till min sida så ökar min Page Rank. Då det skapas en backlink (en tillbakalänk) automatiskt och då ökar även den länkande sidans Page Rank. Sidan som genererade det senaste besöket hamnar överst och har stor chans att nästa besökare kommer in på just deras sidor. Jag har Google Adsense reklam på hemsidan och skulle den komma igång och få många besökare där någon klickar på reklamen så skulle jag vilja påstå att det är en passiv inkomst då jag inte behöver göra mer än att luta mig tillbaka för att den ska hålla igång.

Check Page Rank of your Web site pages instantly:

This page rank checking tool is powered by Page Rank Checker service