söndag 16 januari 2011

Vad är en passiv inkomst?

Det finns de som påstår att du inte kan jobba dig rik. I detta inlägg ska jag inte berätta att det faktiskt går att jobba sig rik utan istället på titta på varför detta uttryck antagligen kommit till och hur du kan spräcka gränserna som gör att denna myt finns.

Människor utför arbete för att få en inkomst. En person som jobbar heltid i Sverige jobbar vanligtvis 40 timmar på en vecka om han eller hon inte har arbetstidsförkortning. En vecka består av 168 timmar tillsammans med 8 timmar sömn per natt så har nästan 3/5 delar av din veckotid förbrukats genom arbete och vila.

Visst kan du jobba ett par extra timmar varje vecka om din arbetsplats tillåter det men övriga saker i ditt liv kan nog bli lidande om du jobbar alldeles för mycket. För att göra en stor skillnad med bara extraarbete så måste du kanske jobba väldigt många timmar och då blir du antagligen stoppad av arbetsplatsbestämmelser efter ett tag eftersom mängden övertid per år ofta är reglerad. På många tjänster som naturlig kräver mycket övertid brukar även arbetsgivaren förhandla bort övertidsersättning mot ett par extra dagars semester.

Personer som jobbat mycket extra använder även ofta pengarna till att unna sig konsumtion som t.ex. en resa för att vila upp sig efter hårt slit eller presenter till familjen som kompensation för att tiden spenderats på jobbet framför hemmet.

Tänk om du istället under en begränsad tidperiod skulle kunna jobba extra och sedan få vinst för arbetet löpande under en längre tidsperiod eller till och med resten av livet. Det är det här som kallas passiva inkomster.

En passiv inkomst ska endast kräva att du jobbar med det som ska ge dig en löpande inkomst under en begränsad tidsperiod och sen aldrig mer alternativt att du investerar pengar en gång och sedan får löpande avkastning utan att behöva sätta in mer pengar. Du tjänar helt enkelt pengar utan ytterligare ansträngning eller kapital och de här pengarna tjänar du till och med när du sover.

Ett enkelt exempel är att sätta in pengar på ett bankkonto med ränta. Det kräver bara en insats och sen kan du årligen få avkastning på det investerade kapitalet. Tyvärr ger det ofta inte så hög avkastning men så länge du inte har någon bättre idé så är det ett ganska tryggt alternativ. Att jobba övertid för att sedan lägga in pengarna på ett räntekonto över en lång tid går alltså att få till en passiv inkomst.

Det finns många exempel på passiva inkomster men det är få som följer grundreglerna dvs. att det inte krävs ytterligare kapital eller tid för att avkastning ska fortlöpa utan ofta krävs det någon form av underhåll med tiden. När detta krävs brukar det istället kallas för Semi-Passiva inkomster och då gäller det istället att minimera den egna insatsen med tiden för att få det att komma så nära en passiv inkomst som möjligt.

De passiva inkomsterna kräver bara en begränsad insats och när du vilat upp dig från den insatsen så kan du ge dig på att skapa en ytterligare passiv inkomst. Genom dina passiva inkomster skapar du ett kassaflöde som du kan använda till nya projekt och om de blir tillräckligt stora och många så kan du kanske leva på kassaflödet från dina passiva inkomster en dag. Har du tillräcklig med tur, är tillräckligt duktig eller bara har en enormt bra idé så kan det räcka med en passiv inkomst.

Kanske gillar du även:
1 krona till 1 miljon kronor

ränta på ränta

Check Page Rank of your Web site pages instantly:

This page rank checking tool is powered by Page Rank Checker service